Friday, October 1, 2010

Custard cream

Cara mudah membuat custard cream..

Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200cc(1 cup) susu segar
1 biji telur (L size)
1 sudu besar mentega


Cara-cara
1.Masukkan bahan dari no1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2.Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
3.Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. Masak sehingga pekat. Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau. Ulang sehingga pekat.
4.Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
5.** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

No comments:

Post a Comment

sharing is caring...