Tuesday, October 5, 2010

Chocolate Cupcake

Cupcake Chocolate Mudah


4 keping segiempat coklat masakan separa manis
6 sudu besar mentega atau margerin
3/4 cawan gula
1 sudu teh vanila esen
2 biji telur
1 1/4 cawan tepung gandum (dibahagi kepada dua bahagian)
1/2 sudu teh baking soda
3/4 cawan air

SUHU OVEN ~ 350° MASA MEMASAK ~ 19 - 21 Min.
JENIS PAN ~ 12 tin muffin pan

CARA:
1) Panaskan oven
2) Masukkan coklat masakan dan mentega ke dalam satu mangkuk dan panaskan dalam Microwave oven selama 2 minit (suhu HIGH) atau sehingga mentega cair.
3) Kacau sehingga coklat cair sepenuhnya.
4) Masukkan gula dan vanila. Kacau rata.

5) Masukkan telur, satu per satu. Pukul dengan mixer electrik pada kelajuan perlahan setiap kali sehingga sebati dengan baik.
6) Masukkan 1/4 cawan tepung dan baking soda. Kacau rata.
7) Masukkan tepung selebihnya berselang seli dengan air. Pukul dengan rata setiap kali.
8) Masukkan ke dalam cawan cupcake di dalam pan.

Masak sehingga pencungkil gigi yang dimasukkan di tengah kek keluar dengan bersih.
Sejukkan selama 10 minit di dalam pan. Keluarkan dan sejukkan pula atas rak dawai.



Hiaskan dengan ising setelah sejuk.

No comments:

Post a Comment

sharing is caring...