Monday, October 18, 2010

Sata Andagi Okinawan Doughnuts

Simple...sedap...utk minum petang.

100gram tepung gandum
1 biji telur (60gram,kiranya telur saiz L)
40gram  gula merah
20gram gula
1 sudu kecil minyak masak
1 sudu kecil baking powder
secubit garam
minyak masak secukupnya untuk proses penggorengan nanti

( tiada sebarang penggunaan air di dalam resepi ni, cecair hanya bergantung pada telur)

Cara-caranya

1. Masukkan gula putih, gula merah dan telur di dalam bekas adunan, dan kacau hingga sebati.
2. Kemudian masukkan garam, minyak masak dan tepung gandum bersama baking powder, gaul lagi.  setelah semua adunan mesra, perap adunan lebih kurang 10 minit sebelum digoreng.
3. Jemput-jemputkan adunan bulat-bulat, jangan terlalu kecil, macam nak buat kuih bom pisang tu, goreng dengan minyak panas, api perlu sederhana jangan terlalu kuat, balik-balikkan sata andagi supaya masak sekata dan goreng hingga keperangan. Sedia untuk dihidangkan. Selamat Mencuba

Nota: Kuih Sata andagi ni sedap sangat, sebab ada aroma gula merah tu, rangup di luar, lembut di dalam, ala-ala donut sikit rasanya...cubalah buat.
Thanks to jmc.

No comments:

Post a Comment

sharing is caring...